Cum să mă pregătesc de Paști?
Se apropie Paștele. Cel mai important praznic al tuturor creștinilor. Dar anul acesta se apropie parcă mai greu. Lumea răsăriteană sărbătorește anul acesta moartea și învierea Domnului Isus cu o lună mai târziu. E ok. N-am să vorbesc acum despre asta (calendare, diferențe etc.) că poate fi lung și chiar neziditor. E bine știți ce? E bine că creștinii din majoritatea denominațiilor creștine (ortodocși, evanghelici, adventiști, penticostali etc.) au convenit să sărbătorească la fel. Asta e de bine. Vorbește despre ceva tare bun — îngăduința și convețuirea în spiritul păcii creștine.
Întrebarea mea însă este:
Cum să ne pregătim de Paști ca să fie biblic, corect și bine-primit de Dumnezeu?
1. Conceptul „pregătirii” — un lucru bine de știut
Conceptul „pregătirii” merită a fi observat și studiat în Biblie; Dumnezeu mereu Își pregătește poporul pentru ceva. A făcut-o în trecut, o face și în prezent.
Mi se pare destul de importnant acest lucru pentru a putea înțelege caracterul iubitor și drept al lui Dumnezeu care nu ia oamenii prin suprindere, ci mereu îi pregătește. Celor ce „au urechi să audă” (Matei 11:15) mereu le zice în mod profetic ceva pregătindu-i pentru evenimente și circumstanțe viitoare. Mi se pare foarte fair-play acest lucru și demn de reținut.
Ioan Botezătorul — cel mai mare profet al Domnului — este trimis specific să pregătească calea pentru Domnul Isus, așa cum vedem în toate cele patru Evanghelii ale Bibliei (Matei 3:3, Marcu 1:3, Luca 3:4, Ioan 1:15, 23).
Ioan — acesta este acela care fusese vestit prin prorocul Isaia, când zice: „Iată glasul celui ce strigă în pustie: «Pregătiți calea Domnului, neteziți-I cărările.»”.
În toată Biblia vedem bine conceptul și actul de pregărire a poporului Domnului pentru evenimente importante.
Vedem un epizod aparte în Biblie pentru pregătirea de sărbătorile Domnului așa cum le explică Moise. Exista o pregatire pentru Ziua Sabatului, exista o pregătire pentru întâlnirea cu Domnul la muntele Horeb. Exista o pregătire pentru venirea lui Șilo (Gen. 49:10) sau Mesia — Isus Cristos. Pâna și femeia Samariteanca din Ioan 4 știa că trebuie să vină Mesia (Ioan 4:7).
Domnul Isus își pregătește ucenicii pentru multe lucruri, inclusiv pentru Paște.
Din Scripturi vedem că ceva le vorbește, ceva le arată, ceva îi învață!
Mai ești pe fir? Nu te-am pierdut?
Întrebare: Ca să fii pregătit — ce trebuie să faci? Răspuns: Ca să fii pregătit trebuie să te pregătești!
Domnul Isus ne vorbește despre o pregătire a Paștelui (Luca 22:8). Și ucenicii au înțeles ideia și au mers de au pregătit tot ce trebuia pregătit.
O primă concluzie
Este bine pentru orice credincios să învățe să se pregătească pentru Paște, inclusiv și pentru Paștele din anul acesta. Să mergem mai departe și să învățăm.
2. Cum anume să ne pregătim de Paști?
Cum? Învățând câteva lecții foarte practice din Scripturi. Lecții specifice din ajunul Paștelui. Eu le numesc lecții de la Ierihon.
După cum Paștele nu putea fi fără o intrare triumfală în Ierusalim (sau fără Florii), tot așa Paștele nu poate exista fără o intrare în Ierihon.
Pentru mine intrarea Domnului în Ierihon (39 km distanță de Ierusalim) — eveniment atât de bine și minuțios descris în Evanghelii — simbolizează pregătirea credinciosului de Paști. Pregătirea ta și a mea pentru Paști.
Despre ce e vorba?
Sunt mai multe lucruri care se pot face ca sărbătorirea ta să fie biblică, corectă și bine-primită. Eu vreau să vă prezint 3 lecții, 3 lucruri care cred că ne poate ajuta să fim bine-pregătiți.
3. Cele 3 lecții de la Ierihon
Lecția 1: Despre înnălțare prin smerenie
La Marcu 10:32-34 vedem o atmosfera foarte apăsătoare: ucenicii tulburați și îngroziți mergeau după Isus cu destinația spre Ierusalim. Isus intervine pe alocuri și le spune ucenicilor că în curând va fi batjocorit și omorât. Isus îi pregătea de moartea Sa. Îi pregătea.
Dar aici vedem un epizod destul de straniu. Apostolii Iacov și Ioan fac o cerere stranie: să li se dea loc de cinste în Împărăție. Loc mai de cinste decât restul apostolilor. Acest lucru înfurie pe restul ucenicilor... Isus, însă, le explică răspicat tuturor că între creștini lucrurile la capitolul leadership (sau înnălțare) stau exact invers: „Oricine vrea să fie cel dintâi între voi să vă fie rob!” și că „Fiul omului nu a venit să i se slujească, ci să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru MULȚI” (Marcu 10:41-44).
Să vrei să fii înălțat, să fii în cinste nu e un lucru rău, dar este o condiție: să te smerești, să slujești, să renunți la egoism și să te jertfești pentru cei pe care-i slujești. Abia atunci Domnul te va înnălța.
Calea spre înnălțare (și ea există – și calea, și poziția) este smerirea, micșorarea, slujirea cu abnegație, înfrânarea radicală de la dorința de a fi mai mare ca restul.
Domnul Isus enunță pentru toți creștinii:
Așadar, pregatirea de Paști se face în smerenie. În slujire. În dorința de a sluji. De a fi robul altuia de dragul Domnului. Asta te înnalță și te va înălța și mai mult în Împărăție.
Lecția 2: Despre insistența și credința lui Bartimeu
Istoria lui Bartimeu poate fi găsită la Marcu 10, Luca 18 și Matei 20. Poți să o citești singur.
La Ierihon, Isus trecea pe lângă orbul Bartimeu. La început, Isus nu i-a acordat atenție. Nu știm de ce. Dar Bartimeu a insistat, a cerut, a strigat, s-a luptat. S-a făcut auzit! A fost vindecat după ce a fost condus la Isus. Biblia ne zice că vindecarea a fost prin credința orbului. Vindecătorul o zice.
Ce pot învăța? Fă și tu ca Bartimeu. Continuă lupta! Insistă. Nu te da bătut! Lasă-te condus la Isus. Doar Isus îți poate oferi minunea, schimbarea de paradigmă, propășirea de care ai nevoie.
La un moment dat, în drum spre Isus, Bartimeu și-a aruncat haina de orb care cel mai probabil îi oferea privilegiul de a cerși. La ce bun o haină ce cerșetor dacă avea să primească vedere în mod supranatural.
Ca să te întâlnești cu Isus ai nevoie să arunci tot ce simbolizează „haina de cerșetor”: opinii preconcepute, neadevăruri, trecutul apăsător, vechi obiceiuri și năravuri nefolositoare.
Eu cred că Bartimeu l-a convins pe Isus prin actiunea și perseverența sa că chiar vroia să scape de orbire. Și a căpătat ce și-a dorit. Isus așa și învață:
Să învățam de la Bartimeu. Să convingem pe Isus că chiar ne dorim schimbarea. Când vei fi gata, El nu va întârzia să-ți zică cu bucurie „credința ta te-a mântuit”.
Lecția 3: Lecția pocăinței lui Zacheu — o pocăință demnă de urmat
Pocăință înseamnă regretul vieții de păcat și întoarcerea de la rău spre bine, de la păcat spre neprihănire, de la întuneric la lumină. În Noul Testament cuvântul „pocăință” înseamă schimbarea modului de a gândi, de a fi.
În Luca 19 vedem pe Zacheu — șeful vamei de la Ierihon. Zacheu căuta pe Isus. Curiozitatea pe care o ai față de Dumnezeu este un bun început.
Fiindcă Zacheu era mic de statură s-a urcat într-un copac ca să vadă mai bine. Lui Isus asta i-a plăcut. A vorbit cu el și a mers la vameș acasă. În cultura ebraică a merge la cineva acasă era un mare lucru.
Nu știm ce i-a zis Isus. Dar i-a zis ceva despre pocăință și Împărăție că despre asta vorbea Isus mai mereu. Zacheu s-a prins la mesaj. L-a acceptat și a acționat.
Interesant că Zacheu nu a facut rugaciunea pocăinței așa cum noi obișnuim. El nu a plâs, nu s-a văicărat — pur și simplu a acționat. Zacheu a arătat în fapt pocăința și regretul față de păcat. Jumate de avere a dat-o săracilor și celor pe care i-a napăstuit le-a dat înapoi împătrit. Un fel de compensație de +400% a răului pe care-l făcuse. Ce vameș nu face rău?
Confirmarea faptului că ceea ce făcuse Zacheu era bine primit sunt cuvintele Mântuitorului:
Concluzie: Să fim deci practici în pocăința noastră. Pe lângă iertarea pe care trebuie s-o cerem și s-o oferim de Paști, Domnul ne arată o dimensiune profundă a pocăinței: repararea răului făcut, inclusiv sau mai ales în plan financiar.
Concluzii
Vine Paștele — trebuie să ne pregătim. Iată că deja știi cum:
- Lecția înălțării prin smerenie
- Lecția perseverenței din istoria cu Bartimeu
- Exemplul de pocăință a lui Zacheu
Învățând aceste 3 lecții și aplicându-le vei fi pregătit pentru Paști. Prăznuirea ta va fi plăcută și bine-primită de Dumnezeu!
Ruslan Stânga
pastor, Biserica Ben-Sion
Chișinău, Moldova