Ce pot învăța de la apostoli?
Știai că textele Scripturii vorbesc?
Ele au mereu ceva de spus... Ele sunt vii dacă înveți să le asculți.
M-am tot gândit, și încă de multe ori, la învățătura apostolilor. Oare CE EXACT vrea Dumnezeu să înțelegem noi, urmașii apostolilor, atunci când citim textul de mai sus, dar și alte texte din Faptele Apostolilor?
Sunte textele Faptelor Apostolilor egale cu alte texte din Noul Testament?
Răspunsul scurt este — EVIDENT ca da! De ce? Atâta timp cât un text biblic nu este abrogat de Însuși Dumnezeu textul e lege, în vigoare și reprezintă Voia lui Dumnezeu indiferent de opinia X sau Y. Tot ce este scris în Biblie este și pentru noi — urmașii apostolilor. Prin urmare învățătura apostolilor este și pentru noi. Nu există nici un text biblic care să afirme contrariul. Pare simplu, dar trebuie să vă zic că nu pentru toți...
Avem nevoie de o fundație
Să las aici o premisă drept fundație pentru discuția noastră. Una bună și de încredere: „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos...” (2 Timotei 3:16, Biblia VDC). E bună, nu?
„Toată Scriptura” este ce? Tot Cuvântul lui Dumnezeu — toată Biblia. Ea, Biblia, izvorăște din ființa Creatorului și este o reflecție a gândirii, a dragostei și bunătății Lui! Deci Biblia este crucială pentru a înțelege Voia lui Dumnezeu.
Să revenim la text:
„Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, și prin apostoli se făceau multe minuni și semne...” (Faptele Apostolilor 2:42-43, Biblia VDC).
Biserica primară avea 4 activități de bază: învățătura, părtășia (sau socializarea în scop de zidire), frângerea pâinii și rugăciune. Este bine să fim atenți la accente. Biblia spune că ei (toată comunitatea creștină) stăruia în aceste 4 activități.
Dar ce înseamnă „a stărui?”
A stărui = a insista continuu, a rămâne în mod statornic în ceva, a practica în mod consecvent. Deci, ucenicii insistau în mod continuu să studieze și să practice ceea ce textul numește „învățătura apostolilor”.
Dar ce este învățătura apostolilor?
De ce este numită astfel? De ce este numită în text „învățătura apostolilor” și nu învățătura Domnului Isus?
M-am tot gândit... Și cred că Domnul mi-a descoperit.
O învățătură capătă nume de oameni după a fost predicată și implementată consecvent și în adevăr. Evident că învățătura apostolilor era învățătura lui Isus. Dar evanghelistul Luca o denumește așa pentru că apostolii o implementau așa cum a poruncit Domnul Isus (Matei 28:20). Evanghelia era parte din ei!
Nu întâmplător în Biblie avem nume de oameni date Evangelilor: Evanghelia după Matei, Marcu, Luca și Ioan, avem cărțile lui Petru, Iacov, Iuda și Pavel. Asta în pofida faptului că există o singură glorioasă Evanghelie și o singură Epistolă, toate insuflate de Duhul Sfânt – care vine din Dumnezeu.
Atenție, Isus dezvăluie!
Domnul Isus ne dezvăluie CEVA pivotal: El zice că tot ce a învațat nu este de la El ci de la Tatăl. Tot ce a văzut și auzit la Tatăl aceea a învațat (Ioan 15:15, Ioan 5:19, Ioan 8:28, Ioan 12:49, Ioan 14:10). Deci învățătura Domnului Isus este 100% Învățătura Tatălui.
Deci ce se primește? Se primește că apostolii predicau Evanghelia lui Isus Hristos care de fapt era Evanghelia lui Dumnezeu Tatăl. Uimitor!
Un alt lucru uimitor este că în epistola către Romani 2:16 și 16:25 Pavel denumește Evanghelia ca fiind „Evanghelia mea”. A greșit Pavel ceva? Deloc!
El ca unul care implementa consecvent, stăruitor principiile Evangheliei zicea ce era adevărat:
Evanghelia lui Hristos odată predicată și trăită după modelul lui Isus, în ascultare de Cuvântul lui Isus — devenea Evanghelia celui ce asculta — în acest caz, a lui Pavel.
Unde vreau să ajung?
Dumnezeu iubește omul. De asta sper că nu e cazul acum să vă conving. Vezi cine ar vrea să moară în locul tău atunci când ești doldora de păcate felurire. Află că Isus a făcut-o pentru tine...
În iubirea Lui extraordinară Dumnezeu respectă personalitatea și individualitatea omului. În Geneza 2:19-20 vedem că Dumnezeu a dat în responsabilitatea omului să pună nume animalelor și păsărilor „le-a adus la om ca să vadă cum are să le numească”. Interesant, nu? Eu zic că e onorabil la superlativ. În Geneza 1:26 Dumnezeu dă drept de stăpânire omului asupra creației Sale — un imens credit de încredere... reconfirmat în Noul Legământ odată cu cuvintele Mântuitorului din Luca 10:17: „Iată că v-am dat putere (original — autoritate sau stăpânire (n.a.)) să călcați peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului: și nimic nu vă va putea vătăma”.
Wow! Dacă Isus ne-a dat ceva înseamnă că avem ceea ce ne-a dat!
Evident că Evanghelia este a lui Isus. Evident că învățătura apostolilor era învățătura lui Isus. Esta clar!
Dar pentru că autorii Evangheliilor și Epistolelor au fost niște oameni ai ascultării de Dumnezeu — numele lor este atașat unei Evanghelii, sau unei epistole. Da, e respectul lui Dumnezeu pentru personalitatea omului, e creditul Lui de încredere în dragoste de Dumnezeu.
Evanghelia lui Hristos, Învățătura lui Hristos poate avea numele tău în ochii altora dacă o înveți și implementezi așa cum a poruncit Isus „și învățați-i să păzească TOT ce v-am porncit” (Matei 28:20).
Așadar, ce pot învăța de la apostoli?
De la apostoli învăț pe Isus! De la apostoli învăț ce îi place lui Tata. De la apostoli învăț cum să pun în practică lucrurile făcute de apostoli, nu doar lucrurile verbalizate. Este o mare diferență totuși...
A stărui în învățătura apostolilor, da, înseamnă standartul credinciosului de predicare, dar și de acțiune, de umblare în supranatural, de îndrăzneală, de sacrificiu, de evlavie și bucurie în Hristos.
Tu în ce „stărui”?
Primii creștini stăruiau în Învățătura Apostolilor. Mai întâi era vorba doar de cei 12, dar foarte curând la cei 12 li s-au alăturat alți apostoli. Pentru că Pavel e tot apostol (al 13-lea) Frații Domnului Isus — Iuda și Iacov — tot aspostoli (14-lea și 15-lea). Barnaba — tot apostol (Fapte 14:14 — deci al 16-lea). Andronic și Iunia (Romani 16:7 — al 17-18-lea).
Tot cei care au fost trimiși de Isus în misiuni speciale — erau apostoli. Mă uit la exemplele apostolilor și... învăț din greșelile lor ce să nu fac, învăț din succesele lor ce să fac.
De fapt, învăt de la toți eroii Bibliei (Evrei 11) — cei care au fost și sunt o epistolă vie pentru mine.
Ce-ar fi să vrei să fii și tu ca ei?... De fapt, suntem chemați de Dumnezeu să fim ca ei — e o poruncă. Dar pentru început e bine cel puțin să admiți acest lucru... E complicat?
Biblia ne învață azi: să stăruim în învățătura apostolilor, așa cum a stăruit prima Biserică, nu doar să cochetăm cu învățătura. Să insistăm în ea în mod stăruitor: în lucrurile vorbite și în cele făcute.
Domnul să ne ajute!
Ruslan Stânga
pastor, Biserica Ben-Sion
Chișinău, Moldova