„AȘA să vă iubiți și voi” — asta cum?
Download PDF (3,7 MB)
O bună bucată de timp am avut dificultăți în a înțelege textul din Ioan 13 (Biblia) unde Domnul Isus, în timpul cinei cele de taină, le vorbește ucenicilor despre o poruncă „nouă”: să vă iubiți unii pe alții.
Voi, care citiți Biblia, niciodată nu v-ați gândit ce are în vedere Domnul Isus prin această poruncă nouă?
V-am povestit data trecută despre cum Dumnezeu m-a îndemnat în mod supranatural să vorbesc despre dragostea de Dumnezeu. Așa și am făcut. Numai că mesajul s-a lungit deja în 3 predici și mai urmează încă cel puțin una. Despre dragostea sfântă — agápē — se poate de vorbit mult. Eu, sincer, nu cred că sunt cel mai bun vorbitor la acest capitol, dar ce bine e că este Biblia... În Biblie se vorbește mult despre centralitatea dragostei de Dumnezeu și de oameni. Atât în Vechiul Testament (Deuteronom 6:5, Deuteronom 10:12 etc.) cât și Noul Testament (toate Evangheliile și epistolele) vorbesc despre dragostea de Dumnezeu și dragostea față de aproapele nostru. Însuși Isus reconfirmă acest adevăr în faimosul dialog cu cărturarul fariseu din Matei 22, Marcu 12, Luca 10. În acel dialog Isus reduce Legea lui Moise alcătuită din 613 porunci la numai 2 porunci: 1) Să iubești pe Dumnezeu din toată inima și 2) Să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți (original să-ți iubești „vecinul”). Deci standartul e destul de mare — să iubești pe Dumnezeu cu TOATĂ inima, cu TOT sufletul și cu TOT cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți. Ce poate fi mai mult decât atât?
Când Isus zice aproapele tău nu e vorba doar de membrii familiei, de rude sau prieteni cum cred majoritatea, ci de πλησίον — adică vecinul tău sau cum explică Domnul Isus în Pilda samariteanului milostiv din Luca 10:25 — aproapele tău este cel ce are nevoie de mila ta în acțiune.
Și fariseul — curios lucru — a acceptat răspunsul Domnului Isus ca fiind valid. Așa ceva mai rar în Biblie. Ok, atunci ce are în vedere Isus când zice „vă dau o poruncă nouă”? Nu era oare clar și așa? Ce e nou în acea poruncă?
Dilema aceasta m-a ajutat să o rezolv o colegă, o colegă care, pe atunci, nu prea era familiariazată cu Biblia, cu teologia, dar era atentă la detalii. Când i-am împărtășit pe ton filozofic acest gând mi-a zis cu o simplitate sclipitoare, dar și cu un ușor iz ironic prietenesc: „Cum adică nu înțelegi, păi scrie acolo «cum v-am iubit Eu așa să vă iubiți».” Eu... predicator de peste un deceniu, ditamai căutător de Dumnezeu, cu zeci de cărți citite și studiu sistematic al Scripturii, pe câteva clipe am rămas pe FREEZE. „Hm... Aha! Hm, da... Amin! Acum am înțeles!” am zis eu pe ton de „EVRIKA” spre uimirea colegei care nu înțelesese de ce mă miram așa de tare.
Minunate sunt căile Tale, Doamne! Am primit răspuns de la cine nu mă așteptam...
În ce constă descoperirea?
Niciodată, nicăieri în Biblie (pâna în seara aceea, seara cinei cele de taină) Dumnezeu nu ceruse de la credincioșii Săi acest lucru și anume: să se iubescă unii pe alții AȘA (sau tot așa, sau exact așa) cum i-a iubit EL — până la moarte! E un nou nivel, o nouă provocare, un nou fel de gândire care lasă de gândit... Problema e că numai transpus în acțiune acest fel de gândire face sens și are valoare în ochii Creatorului.
Deci până la Isus standartul era să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți, dar în Noul Legământ Domnul Isus ridică standartul cu mult. El decretează: să-ți iubești aproapele așa cum i-a iubit El! Acel „așa” vorbește volume...
Da, acel „așa” cheamă la trezire, la un pic de scărpinat în creștet și la spălare pe față cu apă rece și curată...
Textul din Ioan 13:35 mai zice că singurul mod de a deosebi ucenicii lui Isus de alți ucenici este acest „fel” de dragoste — plină de sacrificiu, iertătoare și REALĂ. Nu, nu evanghelizarea, caritatea sau alte slujiri pentru Dumnezeu sunt indiciul ucenicului adevărat, ci dragostea de frați. Nu că acestea nu ar fi importante, dar este CEVA măreț ce trebuie să stea în spatele acestor lucruri: dragostea lui Hristos.
Iată ce este acea „noua poruncă” la care ne cheamă Mântuitorul.
Cum să pun în aplicare această poruncă nouă?
Ca să pui în aplicare porunca cea nouă trebuie să ai un cerc de credincioși. Credincioși-ucenici care au nevoie să fie iubiți și să iubesacă alți ucenici. Dacă nu-i ai în jurul tău e o problemă. Prea te-ai izolat, prea te-ai acomodat cu lumea... Întrebi poate de soluții?
Bine, mergi și caută credincioși. Da, da caută-i, credincioși care trăiesc cu Domnul și pentru Domnul. Fără ei nu ai nici o șansă să împlinești această poruncă nouă a lui Isus. S-ar putea să nu fie ușor. Dar cine a zis că v-a fi ușor?
Iată asta a fost descoperirea mea și firul roșu din predica de Duminica trecută. Schițele vi le remit respectuos în format PDF. Sper să vă fie de folos.
Ruslan Stânga
pastor, Biserica Ben-Sion
Chișinău, Moldova